Hexachem – Ökoclean rendszer

A PROBLÉMA

A hő átadó (hőcserélő) berendezések hatásfok gyengülése:
– A vízben oldott formában lévő kalcium, magnézium és hidrogén-karbonátok magas hőmérsékleten oldhatatlan karbonátokká alakulnak és vízkő formájában lerakódnak a berendezések felületén. Az ioncserélt vízben a mangán és szulfit kiválások a leggyakoribbak.
– A vízkő kiváló hőszigetelő, néhány tized milliméter vízkőréteg a berendezés hatásfokát akár 20 – 30%-al is csökkentheti.
– Ennek következménye, hogy minél hosszabb ideig működik a hőcserélő tisztítás nélkül, annál több vízkő rakódik le a felületeken, és annál nagyobb a korrózió kialakulásának veszélye is. Ez a folyamat gyakorlatilag a teljesítmény romlásához és hosszútávon a készülék tönkremeneteléhez vezet.

                                  a_abrab_abra

Az (A) ábra értelmezése a következő: a melegvíz (narancs) hűtőfolyadékkal (hidegvíz (kék)) történő hűtése során, a fal meleg oldalán a hőmérséklet +40 °C, míg a hűtőfolyadék oldalán +35 °C. A két hőmérséklet közötti különbség annál nagyobb, minél vastagabb a fal, vagy minél rosszabb a hőcserélő készítéséhez használt fém hővezető képessége.

A (B) ábrán láthatjuk, hogy a lerakódás (vízkő) nagyon rosszul vezeti a hőt, ezért a két oldal közötti hőmérséklet különbség nagyobb, mint az (A) ábra esetén. Összefoglalva: Az (A) ábra esetén +35 °C-os vízre van szükségünk ahhoz, hogy a beáramló +100 °C hőmérsékletű folyadékot +40 °C-ra hűtsük. A (B) ábra esetén a +100 °C hőmérsékletű folyadék +40 °C-ra történő hűtéséhez, már +20 °C hőmérsékletű vízre van szükségünk.

HŐCSERÉLŐ TÍPUSOK

A Folyadék-folyadék hőcserélők: csőköteges vagy lemezes hőcserélőknél az egyik oldalon magasabb hőmérsékletű folyadék, a másik oldalon az alacsonyabb hőmérsékletű folyadék áramlik. Jellemzően fellelhető egyedi épületfűtési rendszerek (lakótelepek, szállodák, iskolák), tejfeldolgozók, ipari kompresszorok esetében, de az ipar szinte minden területén megtalálható.

Folyadék-gáz hőcserélők: az egyik oldalon folyadék áramlik a másik oldalon a gáz (levegő), mint hűtő (ritkábban fűtő-) közeg van jelen. Jellemzően fellelhető a gépjármű hűtők és a radiátorok esetében, valamint csirkekeltetők, tejgazdaságok és élelmiszerraktárak területén.

Folyadék-szilárd felületű hőcserélők: egy cellás hőcserélők, a cellában magas hőmérsékletű folyadék áramlik és felmelegíti a szilárd testet. Jellemzően fellelhető a vasaló készülékek (textil ipar), ragasztó berendezések (faipar), fröccsgépek (műanyagipar), présgépek (papírgyárak, üveggyárak) esetében.

okokep

MEGOLDÁS: A HEXACHEM ÖKOCLEAN RENDSZER

A HEXACHEM Kft. azért hozta létre ezt a programot, hogy az Ön igényei szerint, a legkisebb költség mellett, a legrövidebb idő alatt, a legmegfelelőbb időpontban, a környezet legkisebb terhelésével és az Ön ellenőrzése mellett kerülhessen sor a hőcserélők tisztítására, karbantartására.

Az ÖKOCLEAN RENDSZER folyamatos alkalmazásával biztosítani tudja a hőcserélőinek teljesítmény-hatékony működését és hosszú élettartamát. Ezzel jelentős összeget és karbantartási időt takarít meg. Az optimális hatásfok fenntartása érdekében javasoljuk, hogy a hőcserélő berendezések HEXACHEM ÖKOCLEAN rendszerrel történő tisztítását 6 havonta végezze el. Ezzel megakadályozhatja a vízkőrétegek kialakulását és lehetővé teszi a készülékek teljes kapacitással történő működését. Ezzel energia felhasználást tud csökkenteni, ami költség megtakarítást eredményez.

Az ÖKOCLEAN RENDSZER alkalmazható: folyadék-folyadék, folyadék-gáz és folyadék-szilárd felület hőcserélőkhöz.

Felhasználási területek: lakások, kórházak, mentőállomások, szállodák, irodaházak, iskolák, bankok, bevásárló központok, uszodák, fürdők, sportlétesítmények, vasúti, rendőrségi, honvédségi, tűzoltósági igazgatás, mezőgazdasági üzemek, szennyvíztelepek, gépgyárak, ipari üzemek, autóipari cégek, közlekedési vállalatok, hajógyárak, feszített lemezgyártó üzemek, gépjármű szervizek, építőipari cégek, cementgyárak, festékgyárak, papírgyárak, erőművek, bányák, baromfikeltetők, élelmiszerraktárak, élelmiszer feldolgozó üzemek, távhőszolgáltatás…stb.

1. ÖKOCLEAN RENDSZER TERMÉKEI:

ECLIPSE II.
Fertőtlenítő hatású vízkezelő szer

Az ECLIPSE II. egy habzás-mentes összeállítású, gazdaságos, rendkívül hatékony, széles mikrobiológiai hatásspektrummal rendelkező fertőtlenítő hatású készítmény. Kiválóan alkalmas a technológiai vízhálózatok tápvizeinek a kezelésére és kondicionálására. Megfelelő arányban a vízhez adagolva, megakadályozza az alga képződés kialakulását, de nagyobb koncentrációban történő használata esetén, akár a meglévő algatelepek ellen is hatásos. Magas komplexképző tartalmának köszönhetően jelentős mértékben csökkenti az ásványi anyag kiválást és a vízkőképződés mértékét. A munkaoldat enyhén savas kémhatású, mely alkalmas mindenfajta szerkezeti anyagból készült víztechnológiai berendezésben és csőhálózatban történő felhasználásra. A felületeket nem támadja meg, legyen az vas, acél, rozsdamentes acél, alumínium, réz, sárgaréz, vagy műanyag. Hígíthatóság: 1:200 -1:2000

FINEX
Speciális összetételénél fogva, kiváló vízkőoldó anyaga a finom és kényes felületeknek. Nem okoz károsodást a legérzékenyebb fémfelületeken történő alkalmazás esetén sem. Használható: horganyzott-, alumínium-, titán, króm-, nikkel, ónozott és ónfelületekre, valamint gépjárműhűtőkben, palackozó, üvegmosó és passztőr berendezésekben egyaránt.

FLOORON
A vízkőmentesítést követően semlegesíti a berendezésekben esetlegesen előforduló savmaradványokat. Használata csak a STONEFIELD és a GRANDEE anyagok alkalmazása után szükséges.

GRANDEE
Sósavmentes, foszforsav alapú vízkőoldó koncentrátum, mely speciális összetételénél fogva az érzékeny felületekről is roncsolás-mentesen távolítja el a vízkövet, ásványi lerakódásokat és a rozsdát. A tisztított felületen létrejövő passzív réteg átmeneti korrózióvédelmet biztosít. Használható: rozsdamentes-acél, réz és rézötvözet felületekre, pl.: lemezes hőcserélőkhöz, műanyagipari fröccsszerszámokhoz, gépjárműhűtőkhöz.

STONEFIELD
Rendkívüli vízkőoldó hatással rendelkező koncentrátum, mely nagy hatékonysággal távolítja el a berendezésekre rakódott makacs vízkőszennyeződést. Különleges inhibitor tartalmának köszönhetően megakadályozza a berendezések korrózióját. Használható: szénacél és réz berendezésekhez, hőcserélőkhöz, kazánokhoz, nyomástartó edényekhez és egyéb zárt rendszerekhez.

2. ÖKOCLEAN KÉSZÜLÉK:

A vegyszer cirkuláltatásához szükséges készülék, irányváltó kapcsolóval.

3. PH PAPÍR:

A tisztító oldat hatékonyságának ellenőrzésére.

4. HASZNÁLATI UTASÍTÁS:

A technológia minél könnyebb és egyszerűbb alkalmazása érdekében.
A felhasználással kapcsolatos egyéb kérdéseivel forduljon a HEXACHEM Kft. képviselőjéhez!